In 7 stappen een ijzersterk social media plan

In 7 stappen een ijzersterk social media plan

Posted at 12:00h in Blog, Nieuws by

Veel bedrijven willen ‘iets’ doen met social media, maar weten vaak niet waar zij moeten beginnen. een stappenplan kan helpen om valkuilen te omzeilen en het biedt houvast bij onzekerheid. In deze blog lichten wij de 7 stappen toe waarmee jij een social media plan kan opstellen wat de basis vormt voor een vliegende start in de digitale wereld.

Stap 1. Wat zijn de doelstellingen?

Als organisatie moet je goed nadenken over wat je wilt bereiken met social media. In een social media plan formuleer je dan ook als eerste de doelstellingen voor wat je wilt bereiken met de communicatie. Duidelijke doelstellingen geven richting aan online communicatie en voorkomen dat je doelen uit het oog verliest. Drie belangrijke aandachtspunten hierbij zijn Brand Awareness, Betrokkenheid en Conversie. Beschrijf doelstellingen altijd SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Brand Awareness geeft aan hoe goed de doelgroep jouw bedrijf herkent en hoe associaties worden gelegd tussen jouw bedrijf en de producten die worden aangeboden. Je zorgt er dus voor dat jouw doelgroep kennis maakt en geïnformeerd wordt over jouw bedrijf, product of diensten.

Betrokkenheid heeft te maken met in welke mate de doelgroep reageert op jouw content. Worden jouw posts gedeeld, geliked en worden er reacties geplaatst in de comments? Deze engagement toont namelijk aan hoe waardevol jouw berichten zijn. Door goed bij te houden wat wel of niet werk in jouw communicatie, kun je op den duur jouw social media content aanscherpen en bijsturen.

Conversies zijn meetbare resultaten die volgen uit jouw social media content. Er zijn voldoende mogelijkheden voor de doelgroep om via social media tot een actie over te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een inschrijving op jouw nieuwsbrief, een aankoop in jouw webshop of stimulatie om op jouw website te gaan kijken en zoeken naar meer informatie.

Stap 2. Welke doelgroep wil je bereiken?

Als het goed is heb je nu een duidelijk beeld van wat en wie je wilt bereiken. Door de doelgroep uitgebreid in kaart te brengen, kun je niet alleen de content beter afstemmen op de ontvanger maar zijn ook de soorten kanalen makkelijker te kiezen. Met het in kaart brengen van je doelgroep kun je aan dit soort categorieën denken: leeftijd, interesses, klikgedrag, kenmerken karakter of profiel en geografische gegevens.

Stap 3: Welke kanalen kies je?

De meest voorkomende social netwerken zijn Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, en YouTube. Maar tegenwoordig mag TikTok niet meer ontbreken in dit lijstje. Op elk kanaal bevindt zich een ander soort doelgroep en type gebruiker. Ook leent zich voor elk platform weer een andere tone-of-voice of wordt een andere spreektaal gebruikt. Om social media optimaal in te zetten voor jouw bedrijf, is het belangrijk om een weloverwogen keuze hierin te maken. Waar zit jouw doelgroep op social media? En waarom gebruiken zij dit platform? En in welke mate kan dit social platform jouw organisatie helpen om jouw doelgroep te voorzien van informatie of interactie? Een zakelijke dienstverlener heeft bijvoorbeeld meer baat bij een formeel platform zoals LinkedIn dan een informeel medium als Facebook.

Globaal gezien zien we dat dit de beste combinaties zijn:

Facebook: brede doelgroep vanaf 20 en ouder. Interessant bij de oudere doelgroep die ook steeds meer online is.

Instagram: het kanaal voor jongeren en millennials.

Snapchat: jongeren van 12 tot en met 24 jaar.

LinkedIn: de zakelijke doelgroep vanaf de jonge professionals tot aan senior management.

TikTok: ook een kanaal voor de jongere doelgroep: vooral scholieren.

Stap 4. Welke content ga je plaatsen?

Het allerbelangrijkste is de missie van jouw bedrijf. Deze vertaal je naar social content en dat doe je volgens het HHH-model. Dit model staat voor Hero, Hub, Hygiene en is hét model dat je wilt gebruiken voor je social media strategie. Door te werken met dit model kun je er zeker van zijn dat alle facetten van jouw plan aan de orde komen.

Hygiene content is always-on content die:

  • uitleg geeft over jouw bedrijf
  • vragen beantwoordt  (denk aan Frequently Asked Questions (FAQ))
  • dagelijks geplaatst kan worden met content die iedere dag relevant is
  • de basis vormt van jouw content kalender

Hub content is regelmatig geplande content die relevant is voor jouw doelgroep, het is de hartslag van je content. In hub content zit een duidelijk ritme, het wordt op vast momenten gepubliceerd. Daarnaast is het specifiek gericht op interesse of een (niche)doelgroep. Het is bij uitstek waardevolle content, waarvoor fans graag terugkomen. Hub content verleidt jouw doelgroep om jouw bedrijfspagina’s te volgen en geeft daardoor een reden om terug te komen. Verder is hub content waardevol & engaging, het nodig uit tot interactie of het starten van een dialoog online.

Hero content bestaat uit grootschalige (marketing) campagnes, gebaseerd op storytelling en is bedoeld voor een breed publiek van jouw doelgroep. Het doel van deze content is het creëren van brede awareness voor jouw bedrijf of een specifiek product van jouw bedrijf. Hero content speelt vaak in op de emoties van mensen om ze te raken en overtuigen. Daarom is Hero content niet alleen toegespitst op social media, maar kan omni-channel worden benaderd en toegepast. Social media is hiervoor het geschikte middel om bijvoorbeeld een campagne, evenement of aankondiging te verspreiden onder de doelgroep.

Stap 5. Zorg voor interactie

Met creëren van content is het belangrijk om geen kopieergedrag te vertonen. Zorg voor eigentijdse en vooral unieke content, dat dicht bij de waarden en visie ligt van het bedrijf of organisatie. Hiermee verras je je publiek het meest. Door unieke content zorg je voor terugkerende bezoekers en interactie.

Naast het genereren van unieke content is het belangrijk om in gesprek te gaan. Vraag je volgers bijvoorbeeld wat ze van een bestaande dienst of nieuw product vinden, zorg voor interactie! Reageer altijd op personen die een bericht plaatsen op jouw pagina of jouw content delen. Hierdoor laat je zien dat je actief bent op social media en ontstaan er vanzelf gesprekken. Dit wordt ook wel community management genoemd.

Dit zien we ook terug in hero content. Speciale acties kunnen extra kracht bijgezet krijgen door een campagne hieraan te hangen. Dit kunnen campagnes zijn waarbij bijvoorbeeld influencers worden ingeschakeld, maar dit kan ook een eigen actie zijn. Belangrijk is dat er interactie wordt opgezocht met de doelgroep. Dit zijn campagnes die voor een langere tijd worden gedraaid en naast de reguliere hygiene en hub content geplaatst wordt. Het liefst campagnes die oproepen tot actie, zodat de ambassadeurs van jouw bedrijf ermee aan de slag gaan en de content verspreiden voor je.

Stap 6. Reserveer (advertentie)budget

Niets is zo vervelend dan dat je mooie content voor social media hebt gecreëerd, ingepland en gepubliceerd, maar dat de resultaten uitblijven. De algoritmes van de social media platformen werken tegenwoordig zo dat engaging content beter wordt beloond met een plaats in de tijdlijn van de (potentiële) bezoeker of klant. Om ervoor te zorgen dat de betrokkenheid en/of het bereik van jouw content wordt vergroot, kun je er aan denken om deze te promoten middels advertising. Reserveer of maak indien mogelijk extra budget vrij om een boost te geven aan jouw meest waardevolle content op social media. In het social media plan neem je daarom ook altijd een begroting mee ten behoeve van promotie via advertenties. Hierin kun je een onderscheid maken in bijvoorbeeld een maandelijks of jaarlijks beschikbaar advertentiebudget.

Stap 7. Meet de resultaten

Om jouw social media doelen te behalen en te meten is het handig om een aantal KPI’s (Key Performance Indicators) op te stellen en het verloop periodiek (wekelijks of maandelijks) bij te houden. Op deze manier kan je zien of de doelen worden behaald of dat je toch de content moet bijschaven om de doelstellingen te realiseren.

Bij het succes van social media of marketing campagnes wordt vaak in de eerste plaats gekeken naar het bereik, zoals het aantal bezoeker. Wat de inspanning en het bestede budget hebben opgeleverd (ROI) zijn echter ook heel belangrijk. Dit wordt meestal afgeleid aan de conversie. Het moment waarop een bezoeker van de website overgaat tot een aankoop of informatieaanvraag. Maar ook bij het downloaden van een brochure of een anderszins commercieel interessante actie.

Een andere tip is om bij te houden hoe vaak URL’s in jouw social media posts zijn aangeklikt. Zo zie je gelijk het bereik van je bedrijf en het effect van verspreiding via de social media-kanalen. Zodra je begint aan het creëren van brand awareness is het belangrijk om de groei in aantal volgers bij te houden. Zo kun je zien hoeveel volgers je erbij hebt gekregen in een bepaalde periode. Verder is het ook goed om te weten hoe mensen online over je praten. Dit meet je door na te gaan welke emoties gepaard gaan met de conversaties over je bedrijf. Dit wordt ook wel een online sentiment genoemd.

Met deze 7 stappen heb je een goede basis voor een ijzersterk social media plan. Het belangrijkste is om altijd te blijven meten, leren en optimaliseren. Het bijhouden van social media kan daarom wel eens een dagtaak zijn. Veel bedrijven vergissen zich vaak in de hoeveelheid tijd die zij hieraan kwijt kunnen zijn. Het is daarom raadzaam een of meerdere verantwoordelijken hiervoor aan te stellen om alles in goede banen te leiden.

Heb je naar aanleiding van dit stappenplan nog vragen of ondersteuning nodig? Neem dan eens contact met ons op! Iedere dag combineren wij hands & brains om merken te adviseren over de juiste inzet van social media. We begeleiden je van A tot Z. Het opstellen van een social media plan, virale campagnes, pakkende content, scherpe advertising en het onderhouden van de online community. Wij toveren volgers om tot fans die bij de doelgroep passen.

LEES OOK: 5 stappen richting een succesvolle social media campagne

Source