De 10 beste online marketing tips voor 2020 + Bonus tip

Al onze medewerkers werken thuis in verband met het coronavirus. Wij werken gewoon door en blijven bereikbaar. Lees meer.

tips

Online marketing tips 2020

Een jaarlijks terugkerend fenomeen, de online marketing tips voor het nieuwe jaar. Wij hebben voor jou de belangrijkste marketing trends voor 2020 op een rijtje gezet. Wat zijn de grootste veranderingen ten opzichte van 2019? En wat mag echt niet ontbreken in jouw online marketing mix in 2020?

Hieronder een overzicht van de 10 belangrijkste ontwikkelingen.

 

 Daarom samenwerken met TriplePro Online Marketing:

  • Strategische inzet van online marketing
  • 10 jaar online marketing ervaring
  • Jong, dynamische en groeiend bedrijf
  • Duidelijke communicatie, afspraken en rapportages
  • Ervaren online marketeers zorgen voor impact bij onze klanten

Samenwerken

 

Welke online marketing tip kun jij direct toepassen?

Online marketing tip 1: schrijf voor bezoekers

Online marketing trend/tip 1: maak webteksten voor de bezoeker en niet voor de zoekmachine

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: webteksten zijn er voor de bezoeker en niet voor de zoekmachine. Ook in 2019 kent deze trend een vervolg. Zorg ervoor dat iedere pagina op jouw website een antwoord geeft op de vraag van de bezoeker. Met welke gedachte komt de bezoeker op de pagina? Wat verwacht hij/zij te zien? Hoe beter jouw pagina en website aansluiten bij de bezoeker, hoe langer de bezoeker blijft en hoe beter jouw website scoort in de zoekmachine.

 

Online marketing trend/tip 2: Voice search in 2020

Een aanvulling op het maken van webteksten voor de bezoeker; de opkomst van voice search. Een marketing trend die komt overwaaien vanuit Amerika. Smartspeakers zoals de Amazon Alexa, Google Home en Apple HomePod hebben daar namelijk in de afgelopen jaren flink aan terrein gewonnen. De lancering van de Nederlandssprekende google home speaker (eind oktober 2018) is dan ook nog maar het begin.

Eens te meer een reden om de vragen die een consument heeft te beantwoorden, zowel in tekst als in spraak. De ervaring leert namelijk dat gebruikers van een smartspeaker veelal in vragende vorm communiceren met de speakers. Het aantal online publicaties die voice omarmen en audio-content op deze apparaten publiceren zal in de toekomst dan ook flink toenemen.

 

Online marketing tip 3: Video

Online marketing trend/tip 3: Video vervolgt haar opmars in 2020

Het zal de meesten van ons vast niet zijn ontgaan; de aanwezigheid van video. Steeds vaker zijn bedrijven bezig met video op social kanalen zoals Facebook, Instagram en Youtube. We kunnen zeker zeggen dat video een belangrijke marketing trend voor 2020 is.

In 2020 wordt video namelijk nóg belangrijker. Studies verwachten namelijk dat video in 2020 goed zal zijn voor maar liefst 85% van het totale internetverkeer. Op dit moment kijkt 56% van de internetgebruikers (Hootsuite) al maandelijks naar video op een social media platform. Ook het aandeel van videoadvertenties is groot. Zo bestond 65% van de advertentie-impressies op Instagram uit videocontent.  

Onze verwachting is dat deze percentages in de komende jaren alleen maar zullen toenemen. Wij raden je aan om in 2020 dan ook zeker te starten met video of je huidige video marketing inspanningen te verhogen.

BONUS: Een aantal suggesties om te starten met Video:  maak een bedrijfsvideo, begin met Instagram stories, leg de meerwaarde van jouw producten uit in een productvideo of werk samen met andere partijen en doe aan productplacement in video’s.

Vergeet ook LIVE video niet… Heb je een belangrijk evenement? Ga dan live op Instagram of Facebook.

 

Online marketing tip 4: Employer Branding

Online marketing trend/tip 4: Employer branding: Marketing inzetten voor HR-doeleinden

‘Employer branding een marketingtrend, dat is toch meer een HR-ding? Horen wij je denken…..’ Ons antwoord? Zeker NIET.

Met de huidige economische ontwikkelingen is de arbeidsmarkt namelijk ontzettend krap geworden. Met name in de retail en in de technische branche is er een echte ‘war on talent’ aan de gang. Het wordt namelijk steeds moeilijker om de juiste persoon voor de juiste plek te vinden. Toch wel belangrijk als je de door jouw beoogde output wilt kunnen blijven leveren en wilt profiteren van het huidige economische klimaat.

We zien dan ook dat bedrijven steeds vaker de beschikbare marketingkanalen inzetten voor het aantrekken van nieuwe medewerkers en het neerzetten van een merkbeleving voor potentiële werknemers.

Maar hoe speel je in op deze trend? Maak content over het werken bij jouw bedrijf en laat mensen zien wat jij te bieden hebt. Maar vergeet ook je huidige medewerkers niet. Zij zijn het perfecte uithangbord voor employer branding.

Employer branding is voor ons dan ook zeker een internet marketing trend voor 2020 die wij in de gaten houden.

 

Online marketing tip 5: Google Ads ontwikkelingen

Online marketing trend/tip 5: De doorontwikkeling van Google ads

Je zult vast verbaasd zijn dat Google Ads (voorheen Google Adwords) in dit lijstje met online marketing trends voor 2020 is opgenomen. Toch vinden wij het toch zo gek nog niet.

Google Ads is natuurlijk al jaren een gevestigde naam op het gebied van online advertising. Toch is de naamswijziging in 2018 niet het enige dat veranderd is op het gebied van Google Ads.

De dagen dat een Google Ads account bestond uit louter simpele CPC campagnes zijn inmiddels al lang voorbij. In 2020 mogen onder andere machine learning en Comparison Shopping Services (CSS) niet vergeten worden.  

We beginnen met machine learning: Google Ads wordt steeds beter in het automatisch bieden en automatisch targetten. Daar bovenop komt ook nog eens dat automatische ad-creatie steeds verder haar intrede doet. Door middel van machine learning krijg jij steeds betere mogelijkheden om de juiste advertenties, op het juiste moment, bij de juiste mensen te krijgen.  

Comparison Shopping Services (CSS)

Nadat Google in 2018 van de EU een mega boete heeft gekregen voor marktdominantie middels haar shopping-functie, heeft de Tech-gigant in 2018 de zogenaamde Comparison Shopping Services (CSS) geïntroduceerd.

Maar wat is dat dan? CSS is een partnerprogramma voor prijsvergelijkers waarbij de concurrentie meer ruimte krijgt in het Google Shopping advertentieformat.

Er is dan ook een gigantische groei op het gebied van CSS-aanbieders. Inmiddels zijn er binnen de EU al meer dan 60 aanbieders te vinden.  De reden? het CSS-format biedt behoorlijke (financiële) voordelen ten opzichte van het regulier meebieden in de Google Shoppingveiling.

Ook in 2020 verwachten wij dat het aantal CSS aanbieders blijft stijgen. Voor ondernemers dan ook zeker iets om op in te spelen.

 

Online marketing tip 6: Influencer Marketing

Online marketing trend/tip 6: zij influenct, wij influencen, zij zijn geïnfluenct. ‘March of the influencers’.

Het gebruiken van influencers, een opkomend marketing-kanaal dat door steeds meer bedrijven ingezet wordt. Influencer marketing mag dan ook zeker niet ontbreken in het marketing jaarplan voor 2020.

Maar wat is influencer-marketing precies? ‘Influencer marketing is een vorm van marketing waarbij er een persoon of groep wordt ingezet om invloed uit te oefenen op het gedrag van de doelgroep. De influencers hebben veel volgers op social media; waar ze veelvuldig gebruik van maken.’

Natuurlijk was influencer-marketing ook in 2018 al een veel ingezet kanaal. De trend die wij echter zien is dat het niet bij eenmalige influencer acties blijft. Influencers worden steeds vaker ingezet als uithangbord voor de lange termijn. Influencers als merkambassadeurs; dat is waar de focus van veel bedrijven naar uit zal gaan in 2020.

 

Online marketing tip 7: WhatsApp Marketing

Online marketing trend/tip 7: WhatsApp marketing

In 2018 was het moment daar: WhatsApp Business is toegankelijker gemaakt voor bedrijven. Voor ons een goede reden om in te zoomen op de ontwikkelingen voor 2020 op het gebied van WhatsApp marketing.

Maar wat kun je met WhatsApp business?

  • Een Bedrijfsprofiel: met het aanmaken van een bedrijfsprofiel krijgen jouw klanten alle informatie te zien over jouw bedrijf, zoals een korte omschrijving, jouw e-mailadres, adresgegevens en de huidige openingstijden.
  • WhatsApp business beschikt over handige berichttools: na het installeren van de WhatsApp business krijg je vast veel berichten binnen. Om het overzichtelijk te houden heeft WhatsApp een aantal berichttools ingebouwd. Denk aan snelle antwoorden, automatische begroetingen en berichten over afwezigheid. Maar there’s more to come in 2020.
  • Inzicht in Berichtstatistieken: in de marketingwereld gaan we uit van een belangrijk basisprincipe: meten is weten. Met WhatsApp business kan jij eenvoudig bijhouden hoeveel berichten je hebt verstuurd, hoeveel berichten je ontvangt en welke berichten wel/niet worden gelezen. De functionaliteiten zijn vooralsnog vrij simpel, maar dit wordt in de toekomst vast en zeker uitgebreid met fancy features.

 

Online marketing tip 8: E-mailmarketing en Automation

Online marketing trend/tip 8: De AVG remt e-mail marketing niet af

25 Mei 2018, de dag waarop de nieuwe AVG wetgeving definitief in werking trad.

Verwacht werd dat dit veel gevolgen zou hebben voor E-mailmarketing. Natuurlijk hebben veel bedrijven flink moeten snijden in de beschikbare data, maar dat de AVG e-mailmarketing echt afgeremd heeft? Dat zeker niet. In 2020 verwachten wij dan ook nog meer kansen voor kwalitatieve e-mailmarketing.

Met name voor webshops liggen er veel kansen. Met Marketing Automation (geautomatiseerde marketingmails aan bestaande klanten, die vanzelfsprekend toestemming aan jou hebben gegeven), kun jij als ondernemer namelijk extra omzet halen uit jouw websitebezoekers die bijvoorbeeld een vol winkelwagentje hebben achtergelaten zonder af te rekenen.

Zo kun jij bijvoorbeeld door middel van geautomatiseerde e-mails ervoor zorgen dat een dag na het verlaten van de volle winkelmand, er een e-mail met kortingscode van jouw webshop in de mailbox van jouw potentiële klant zit. Tijd voor Marketing Automation in 2020.

 

Online marketing tip 9: Facebook Advertising

Online marketing trend/tip 9: Facebook adverteren wordt de standaard

2018 was het jaar dat het organische bereik van bedrijven op facebook flink werd ingeperkt. Het social media platform voerde namelijk een grootschalige update door waarbij voorrang gegeven werd aan posts van vrienden en familie van gebruikers.

Waar het organische bereik voor de meeste bedrijfspagina’s gigantisch gedaald is, geldt dit niet voor advertenties. Mede door de update van het algoritme in 2018 steeg het aantal Facebook advertenties gigantisch. In 2020 ontkom je dan ook niet aan het adverteren.  

Adverteer je nog niet? Dan adviseren wij je in 2020 eens in de wereld van Facebook marketing te duiken. Zo kun je middels Facebook advertenties specifieke doelgroepen of interesse-groepen bereiken die geïnteresseerd zijn in jouw producten. Hoe je begint met Facebook marketing en wat de stappen zijn tot een succesvolle Facebook marketing strategie? Daar helpen wij je graag bij.

 

Online marketing tip 10: Chatbots

Online marketing trend/tip 10: Chatbots krijgen een steeds belangrijkere rol in 2020

Chatbots zullen namelijk een steeds belangrijkere rol krijgen in 2020 én nog belangrijker: ook consumenten zullen ze steeds beter accepteren en omarmen.

Vakanties boeken of kappersafspraken maken via een chatbot? Geloof het of niet, In 2020 zal dit steeds normaler worden.  Een chatbot helpt jouw klanten en voorkomt dat ze eindeloos naar informatie moeten zoeken.

Een chatbot (laten) ontwikkelen voor jouw merk of bedrijf is dus in 2020 geen overbodige luxe. Goed om te weten: Het is relatief eenvoudig ze te bouwen en de resultaten zullen je verbazen.

 

Online marketing tip 11: Omnichannel

Online marketing trend/ tip 11? Eindelijk eens de acceleratie van Omnichannel?

We zeggen het al een aantal jaar: omnichannel wordt de standaard in de markt van omnichannel. Wat wij zien? Struggles, heel veel struggles.

Bedrijven hebben vooralsnog alle moeite om een volledige omnichannel strategie te implementeren. De kanalen echt goed op elkaar afstemmen lijkt vooralsnog alleen voor de groten in deze wereld weggelegd. Zij die genoeg budget en mankracht hebben om er echt vaart achter te zetten.

Toch zien wij voor 2020 een mogelijke acceleratie van omnichannel denken en handelen. Zo pitchte Lightspeed in 2018 op haar jaarlijkse partner summit volledig op haar omnichannel oplossing. Het doel van Lightspeed in 2020? Zoveel mogelijke MKB-retailers helpen aan een goede omnichannel oplossing die aan de basis staan voor online en offline verkoop.

Onze visie? Aan de Lightspeed omnichannel oplossing valt nog genoeg te verbeteren… In het afgelopen jaar hebben we meerdere malen een omnichannel e-com oplossing geïnstalleerd, met wisselende resultaten tot gevolg. Het veel kleinere Afosto lijkt vooralsnog een betere oplossing voor de MKB-er.  De samenwerking van offline en online loopt wat ons betreft een stuk soepeler.

Natuurlijk is een omnichannel kassa & webshop oplossing nog maar het begin… Alle marketing kanalen volledig integreren, dat is pas écht omnichannel.

 

Online marketing uitbesteden?

Zelf inspelen op de internet marketing trends van 2020? Of heb je een steuntje in de rug nodig?

Met deze 11 online marketing tips/trends ben jij helemaal klaar om jouw internet marketing strategie voor 2020 te formuleren. Pak de voor jou meest relevante tips en zorg dat deze onderdeel zijn van jouw business in 2020.

Een steuntje in de rug nodig of bepaalde zaken liever uitbesteden? Neem dan contact op met één van de Pro’s van Triplepro Online Marketing. Wij helpen je graag verder met onder andere: Social media, Google Ads, E-mail marketing, Copywriting en SEO.

Wil jij meer omzet, naamsbekendheid en aantal klanten?   TP Gratis groeiscan ontvangen

Source