Social media als marketinginstrument: er valt nog veel te winnen

Social media als marketinginstrumentSocial media is, op zijn zachtst gezegd, booming. Eind dit jaar zal Twitter de grens van 250 miljoen actieve gebruikers passeren. En had Facebook in april 2009 nog 200 miljoen actieve gebruikers, dit jaar zal dat aantal naar verwachting groeien tot maar liefst 1 miljard.

Met een zo sterk groeiend social media landschap, is het niet verwonderlijk dat ook steeds meer bedrijven zich zijn gaan begeven op social media. Toch wordt social media nog niet zo intensief als marketinginstrument ingezet als dat je zou verwachten. Ook op het gebied van strategie en uitvoering valt er nog het nodige te winnen.

Social media

Gekoppeld aan de groeiende interesse voor social media, zijn de platformen de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond geschoten. Facebook, Twitter, Linkedin, Google+, Hyves, YouTube, MySpace … en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat al deze social media platformen met elkaar gemeen hebben is dat het internettoepassingen zijn waarop de gebruikers zélf de inhoud verzorgen. Interactie en dialoog zijn hierbij de belangrijkste kenmerken.

Voor bedrijven bieden social media een nieuw, laagdrempelig platform om met hun klanten in contact te komen. Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven social media in kunnen zetten voor marketingdoeleinden.

1. Promotie

De belangrijkste reden voor bedrijven om social media te gebruiken is het promoten van hun product, dienst of merk. Dit kan door het gebruik van eigen kanalen zoals bijvoorbeeld een Facebook bedrijfspagina, maar ook door het plaatsen van advertenties op social media sites.

Promotie via social media is eigenlijk een traditionele vorm van marketing in een nieuw jasje. Het grote voordeel daarvan is wel het gemak waarmee gebruikers de door bedrijven geboden informatie kunnen delen en verder verspreiden. Tegelijk geeft dit meer kracht en geloofwaardigheid aan de boodschap, die nu niet rechtstreeks van het bedrijf zelf lijkt te komen maar van individuele gebruikers.

2. Meer websitebezoekers

Met het gebruik van online social media applicaties, wordt het makkelijker voor bedrijven om potentiële klanten snel naar hun website door te leiden. Vooral voor bedrijven die online producten of diensten verkopen is dit interessant. Op deze manier wordt zo goed mogelijk gebruik gemaakt van de rechtstreekse conversiemogelijkheden die online marketing biedt.

3. Interactie

Social media bieden een prachtig platform voor bedrijven om op een interactieve manier in contact te komen met hun klanten. In plaats van dat een klant slechts de passieve ontvanger is van een reclameboodschap, kunnen klanten via social media nu een daadwerkelijke input leveren door rechtstreeks met het bedrijf te communiceren. Klanten geven reacties, ideeën en meningen die het bedrijf kan gebruiken om zijn diensten en producten te verbeteren. Deze betrokkenheid levert een groot voordeel op ten opzichte van traditionele vormen van marketing en is essentieel voor het succes van social media als marketinginstrument.

4. Zoekmachinemarketing

Zoekmachines hebben niet zitten slapen tijdens de opkomst van social media en gebruiken het inmiddels als factor om zoekresultaten te rangschikken. Als veel gebruikers van social media enthousiast zijn over een bedrijf en er “plusjes” en “likes” aan uitdelen, heeft dit een positieve invloed op de autoriteit en populariteit van dat bedrijf wat zich vervolgens weer vertaalt in hogere zoekmachinerankings. De verwachting is dat social media een steeds grotere rol zullen gaan spelen voor zoekmachines.

Hogere posities in zoekmachines leveren meer bezoekers en dus klanten op. Een sterke aanwezigheid van bedrijven op social media is een geschikte en doeltreffende vorm van zoekmachinemarketing die hieraan kan bijdragen.

Social media marketing in de praktijk

Social media lijkt op het eerste oog een zeer effectief marketinginstrument. Toch zetten bedrijven niet zo zwaar in op social media marketing als dat je zou verwachten. Ruim 65 procent van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van social media. De 35% die niet actief is op social media is van mening dat het niet relevant voor hen is of ontbreekt het aan capaciteit en middelen.

Promoten van het eigen product, merk of dienst is verreweg het belangrijkst en slechts 25% van de bedrijven zet social media in om rechtstreeks met klanten te communiceren. Een gemiste kans, want dit is nu juist een van de interessante nieuwe mogelijkheden die social media biedt.

Nog wat meer teleurstellende cijfers: van de bedrijven die actief zijn op social media heeft maar liefst 90% geen specifiek budget daarvoor vrijgemaakt, 75% heeft geen strategie bepaald en 70% van de social media activiteiten wordt niet geëvalueerd. Als het om social media gaat, ontbreekt het bedrijven dus aan visie, geld en tijd.

Een ondergeschoven kindje

De mogelijkheden die social media als marketinginstrument bieden staan in schril contrast met hoe hier in de praktijk vorm aan wordt gegeven. Nog steeds is een groot deel van de bedrijven niet actief op social media. De bedrijven die dat wel zijn focussen nog te veel op het promoten van hun diensten en producten en richten zich niet genoeg op interactie met de klant. Daarnaast is hun inzet van social media nog te willekeurig en worden strategie, budget en evaluatie node gemist.

Blijft social media een ondergeschoven kindje of groeit het uit tot een volwaardige component van de marketingstrategie van bedrijven? Er valt nog veel te winnen!

Freelance tekstschrijver Michiel Brand

Over onze gastblogger Michiel Brand

Michiel Brand is freelance tekstschrijver. Met een specialisatie in SEO teksten levert hij de ideale combinatie voor sterke webcontent: overtuigende teksten die goed scoren in Google en zorgen voor hogere conversie.

Ook geïnteresseerd in een gastrol op webgenerator.nl/blog?
Klik dan hier

Source