Nadelen van e-mail marketing – 3 nadelen om je bewust van te zijn

Twijfel jij op dit moment of e-mail marketing het juiste kanaal is om in te zetten? In dat geval is het belangrijk dat je deze nadelen van e-mail marketing ook kent. Zo is het bijvoorbeeld lastig om nieuwe contacten te werven via e-mail, e-mail marketing heeft een slechte reputatie en e-mail design heeft zo zijn beperkingen.

Kansen?

Maar zijn deze 3 punten wel nadelen van e-mail marketing? Of zijn het misschien wel kansen? Want als je deze dingen op de juiste manier aanpakt, kun je de concurrentie juist een stap voor zijn. En dat is juist mooi.

En wees gerust, e-mail marketing heeft vooral ook veel voordelen hoor.

Nadeel #1. Je mag niet zomaar iedereen mailen

Klinkt dit als een open deur? Gelukkig.

Er zijn namelijk tijden geweest dat het anders was. De tijd van spammen en het kopen van e-mail lijsten ligt eigenlijk pas net achter ons. Door de nieuwe wet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) zijn de boetes op o.a. het zonder toestemming e-mails versturen aanzienlijk hoger geworden dan vroeger.

Dus geen e-mails sturen zonder toestemming van de ontvanger… 🤔

Eerlijk e-mailadressen verzamelen

Dat betekent dat je mensen dus echt om toestemming moet gaan vragen om ze te mogen mailen. En hoe je dat doet? Bijvoorbeeld met een goede leadgeneratie strategie, die er op is gericht om nieuwe contacten aan je organisatie te binden.

Ondersteunend aan je leadgeneratie strategie heb je wel kanalen nodig zoals sociale media, display banner netwerken, video en zoekmachines. Dat zijn namelijk bij uitstek kanalen waarmee je nieuwe contacten aan je verbindt. Maak dus een goede mix van kanalen om nieuwe mensen aan je mailinglijst toe te voegen.

Nadeel #2. Slechte reputatie door spam

Hierboven heb ik het al kort genoemd, e-mail heeft een negatieve reputatie gekregen door spammers. Dit is een van de nadelen van e-mail marketing. Veel potentiële ontvangers zullen huiverig zijn om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Het woord ‘nieuwsbrief’ is ongeveer synoniem geworden voor rommel in je inbox.

Dit is waar een uitdaging ligt voor marketeers. In plaats van alleen maar een nieuwsbrief aan te bieden, moeten er andere manieren worden bedacht waarvoor mensen tóch hun e-mailadres bij je achter willen laten. Dit wil je doen door je doelgroep daadwerkelijk waarde te bieden; een oprecht voordeel welke je doelgroep ondervindt wanneer ze hun e-mailadres bij jou achterlaten.

Of verpak je nieuwsbrief gewoon wat leuker, zoals Copywritematters hier doet.

JV Digital - Nadelen van e-mail marketing, voorbeeld van leadgeneratie.

Nadeel #3. Beperkingen van e-mail design

Nummer 3 van de nadelen van e-mail marketing (of uitdagingen) zijn de beperkingen van e-mail design.

Ziet de e-mail er overal hetzelfde uit?

Als je een mooi opgemaakte e-mail wilt, dan moet deze worden gebouwd in HTML en CSS. Dat zijn programmeertalen die al sinds het begin van het internet worden gebruikt. E-mail clients zoals Gmail, Outlook en Apple mail interpreteren deze HTML en CSS allemaal op hun eigen manier. Dus als je een mooi achtergrondje in je mail wilt, dan zal hij bij Apple mail wel werken, maar in Outlook niet.

Het is dus een uitdaging om een e-mail te ontwerpen welke er voor iedere ontvanger hetzelfde uitziet. Maar een goede e-mail developer kan dit natuurlijk wel voor je verzorgen.

Werkt de e-mail wel goed?

De e-mail clients zijn altijd in beweging met het testen van nieuwe mogelijkheden voor weergave van e-mails. Regelmatig worden er nieuwe functionaliteiten getest en daarna weer afgestoten. Het kan daardoor zo zijn dat je e-mail er bij de ene verzending prima uitziet, maar dat bij de verzending van een week later ineens de afbeeldingen niet worden weergegeven.

De oplossing hiervoor is om e-mails regelmatig te testen in verschillende e-mail clients, om te kijken of hij overal goed wordt weergegeven. Litmus biedt een goede tool om het design van de e-mails te testen.

E-mail HTML is beperkt

Een e-mail is geen website en de mogelijkheden zijn beperkt. Sterker nog, één van de meest gebruikte e-mail clients is Outlook. En dit programma gebruikt de Microsoft Word processor om HTML en CSS te interpreteren en weer te geven. Dat betekent dat de technische mogelijkheden van een e-mail meer in de buurt komen van een Word document, dan van een website.

In e-mail kunnen we dus (nog) geen interactieve elementen gebruiken, zoals formulieren, uitklapbare menu’s, video afspelen etc. Maar, het ontwikkelt zich wel. In een andere blog vertel ik over toekomstige toffe mogelijkheden voor het opmaken van e-mails. Lees het blog over interactieve e-mails.

De nadelen van e-mail marketing op een rij:

Door het lezen van deze nadelen van e-mail marketing heb je het volgende geleerd:

  • Dat je niet zomaar iedereen mag mailen en je moet houden aan de regels van de AVG.
  • Mensen zijn huiverig om zich aan te melden voor een nieuwsbrief, dus je zult met waardevolle ideeën en content moeten komen.
  • Het is verstandig om je e-mail template te laten bouwen door een e-mail developer en het template regelmatig te testen.

Weet je een ander nadeel van e-mail marketing? Of heb je een vraag over een van deze nadelen? Laat je opmerking hieronder achter in de comments.

Lees anders door over de voordelen van e-mail marketing.

Source